TÁJMŰHELY

Megbékélés Zarándoklat 1. szakasz

1. Ez az út másképpen Zarándokút, mint az el Camino. Itt a Kárpát-medencében a néhány napos Búcsújárásnak van hagyománya és nem a több száz kilométeres, hosszú zarándoklatnak. Ezért nincs évszázadok alatt kitaposott ösvény, nincsenek öreg parókiákon megbúvó szálláshelyek és csak most van alakulóban a mai, újkori zarándok-infrastruktúra is.

2. Azonban, megtapasztalható, hogy bármely út Zarándokúttá válik, ha zarándok-lélekkel haladsz rajta. Elindul benned az Út. Ez az a fordulópont, amikor nem az a lényeg, hogy Te haladsz fizikailag, hanem, hogy megkezdődik a bensődben egy átalakulás, ami a földöntúlival, a transzcendenssel való "párbeszéd" által jön létre. Egyedül tőled függ, hogy nyitott vagy-e a jelek, a hívások, az üzenetek befogadására.

3. A belső útra lépésben, az azon való haladásban alapvető a csend a lelkedben, a gondolataidban. Ebben segít a monoton gyaloglás, a szemlélődés a természetben, az elmélkedés, az ima és a szeretetteljes találkozások emberekkel.

4. Az Úton a csendes, de nyitott és figyelő léleknek megadatnak a fontos találkozások, amelyek lényeges üzeneteket hordoznak. Továbblendítenek holtpontokon, útmutatást adnak, vagy egyszerűen „csak" megtapasztalod az emberek szeretetét, jóindulatát.

5. A kegyhelyeknek, az ősi vallási központoknak van vonzásuk. Máriazelltől távolodva turistának éreztem magam, Celldömölkhöz közeledve zarándoknak. Onnan tovább vonzások és taszítások között halad a vándor. Távolodik Kismáriazelltől, de közeledik Attyapusztához és onnan Bakonybélhez, Zirchez és Csatkához, Bodajkhoz, a Bakony és peremvidékének megannyi megszentelt helyéhez. Amikor a Vértesben és Tatabánya környékén úgy éreztem, hogy elveszett körülöttem a „térerő" és eltévedtem fizikailag is a rosszul jelölt utakon és fáradtan vánszorogtam, akkor megmentett a lelki ürességtől Majkpuszta és Péliföldszentkereszt. Azután pedig az Esztergomi Bazilika óriás tömbje vonzott magához!

6. Fontosak a kegyhelyek, a megszentelt emberek, tájak, ezekből töltekezhetsz, kincseket gyűjthetsz általuk. De mindez mit sem ér, ha nem tudsz elcsendesedni, ha nem üríted ki a lelkedből a sok kacatot, az elmédből a sok zajt, hogy képes legyél mindezek befogadására, akár ősi, akár újkori zarándokúton jársz, akár jelölt, akár jelöletlen ösvényen haladsz.