TÁJMŰHELY

Kiadványaink

El Camino - könyvbemutató, előadás és fotókiállítás

Győrben 2015 április 22-én 6 órakor a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János karán (Győr, Liszt Ferenc utca 42.) fotókiállítással kísért könyvbemutató és előadás lesz az el Camino-ról készült képes zarándoknaplóról. A rendezvényt megnyitja Lukácsi Zoltán atya a Győri Hittudományi Főiskola rektora.

 A könyv szerzője és a fényképfelvételek készítője Prof. Konkoly-Gyuró Éva tájépítész, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának tanára, aki művésznéven írja verseit. Miután több mint két évtizedet töltött történeti és jelenkori tájkutatással, számos szakmai publikációt írt, szerkesztett és elmúlt 50 éves, elhatározta, hogy végigjárja Spanyolországban az El Caminot. 2010-ben végül kiszakított 5 hetet az életéből, a családjától és a munkából azért, hogy számot vessen addigi létével, hogy végiggondolja hogyan is kellene folytatni, mielőtt még véget érne a földi pályafutása. A célok között persze ott volt a tájkutató tájélmény iránti vágya is. Valóban gyalog megélni, megtapasztalni egy csodás földrajzi térség, egy 800 km-es táv minden részletét, csendben, egyedül.

Az Úton – mint annyian az El Caminon – sok csodát megélt, sok ajándékot kapott. Megbizonyosodott róla, hogy nincsenek véletlenek, megismerte a 'megkínlódott megdicsőülést', megtudta, hogy sok ember képes egy szeretetfolyamot alkotni sok száz kilométeren és még sorolhatnánk. Az egyik legnagyobb ajándék volt számára, hogy felfedezte magában a versírás képességét. Csak pár sort írt először sms-ben, a Caminon megismert barátja kérésére. Azután elhatározta leírja az egész utat versben. Kőpataki Rózsa ekkor született meg. A név metafóra is. A kőpatak egy száraz hely, ahol nem nyílik virág – a régi, a Camino és a versek előtti élet volt ez, amelyben az Út hatására megszületett valami, megtörtént a csoda. A kőpatakban víz kezdett áramlani és kibomlott belőle egy virág. Ez hát a szerző születésének története. Amikor írt, éles képeket idézett fel az emlékezete. Így 2011-ben visszament Spanyolországba és elkészítette a fotókat, hogy létrejöhessen az a képes útleírás és fotókiállítás, amit most szeretne Győrben is a nagyközönség elé tárni.

A könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.  

Kapható még Budapesten a Szent Antal könyvesboltban (Bp. II. Margit krt. 23) Sopronban a Ligneumben és az Élő kövek könyvesboltban (Sopron, Szent György u 2. 99/505-860), illetve megrendelhető a kiadónál: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ismertető és ízelítő a könyvből: Úton a kegyelem felé